Dutch Open Marblehead 2019

Voor de 16e keer was de Marblehead klasse dit jaar weer te gast bij de Roei- en Zeilvereniging Gouda voor het Open Nederlands Kampioenschap Marblehead. De RC koningsklasse had met 22 inschrijvingen wat uitdagingen betreft niets te klagen. Een sterk deelnemersveld uit Frankrijk, Duitsland en Nederland natuurlijk, de weersomstandigheden met veel wind en regen voorspeld. Er werd in twee vloten gezeild volgens het HMS systeem, promotie /degradatie onder leiding van Geert Geelkerken en Wouter Catz en team.
Al op de zaterdagmorgen was duidelijk dat er niet met de A en B tuigen gezeild kon worden, te veel wind, 4bf met uitschieters naar 5-6bf. Met name de vlagen speelden velen parten waardoor niet altijd de juiste keuze gemaakt werd van tuig, C of toch kleiner. De favorieten waren duidelijk aanwezig, enkele Fransen op de hielen gezeten door onze Walter Geurts met een Quark. De Duitsers met Henning Faas en Nigel Winkley probeerde hier en daar vooraan te komen, helaas had Nigel wat problemen met de winch en kon daardoor niet meer meekomen. Aan het einde van de 1e dag leiden de Fransman Nicolas Willefert gevolgd door Walter en Arnaud Toureau na 10 races.

Door de weersvoorspellingen voor zondag was iedereen voorbereid op een pittige 2e dag. Enkelen hadden wat averij opgelopen op de zaterdag die gelukkig gerepareerd waren. Het zou een spannende dag worden en van het materiaal zou alle gevergd worden. De wind was al vanaf het begin van de dag 4-5bf, met de C tuigen aan de start met helaas een uitvaller aan Franse kant, Arnaud Toureau, die helaas niet verder kon zeilen. Guillaume Florent had aan het eind van de 1e dag al laten zien dat ook hij vooraan mee kon, en zeker niet te onderschatten was. Even leek het erop dat ook Gilles Di Cresenzo voor de hoofdprijs ging maar had wat pech waardoor Nicolas, Walter en Guillaume vol in de strijd gingen. Helaas voor Guillaume die in de voorlaatste race door materiaal pech uitviel, hiermee lag het kampioenschap voor Walter in het verschiet. Walter wist het hoofd koel te houden door voor te blijven op Guillaume die op dat moment 1e in het klassement stond. Door een 4e plek in de laatste race en een 5e voor Guillaume wist Walter het kampioenschap naar zich toe te halen. Een wel verdiende overwinning.

de volledige uitslag vindt je hier bij Sailing Today

De winnaars met in het midden Walter Geurts, links Nicolas Willefert en rechts Guillaume Florent
NED 91 aan de leiding
Struggle om om de boei te komen
Beste stuurlui aan de wal …