Marblehead of M-klasse

De M-klasse

De M-Klasse wordt in Nederland vertegenwoordigd door KOM, de Klasse Organisatie Marblehead.
De boten, met een lengte van 1,27 meter, zijn speciaal ontworpen voor wedstrijden. Voor hun waterlijnlengte gaan deze boten onwaarschijnlijk hard. De Marblehead is als wedstrijdklasse erkend door het Watersportverbond. Ze zijn uitermate wendbaar en lopen zeer hoog aan de wind. De zeilen zijn, net als bij grote boten, volledig te trimmen. Bij toenemende wind worden lagere of kleinere zeilen geplaatst.
Tijdens wedstrijden worden de “Racing rules of Sailing” gehanteerd zoals uitgegeven door WS (World Sailing, voorheen ISAF). In appendix E van deze wedstrijdregels zijn een aantal aanpassingen opgenomen speciaal voor het radiozeilen.
De klasse is in 1932 ontwikkeld door Roy L. Clough van de Marblehead Model Yachtclub in Massachusetts, USA.
De boot moest goed transporteerbaar zijn (dwars op de achterbank van een Amerikaanse auto), vandaar de eisen omtrent lengte (50 inch) en zeiloppervlak (maximaal 800 vierkante inches). De Amerikaanse Marblehead 50/800 klasse is in 1937 door de IMYRU (International Model Yacht Racing Union) als internationale klasse erkend.
De Marblehead is een “development class”, wat inhoudt dat alles is toegestaan m.b.t. het ontwerp tenzij het specifiek is verboden of aan beperkingen onderhevig volgens de klassevoorschriften.

In de klassevoorschriften wordt uiteengezet aan welke eisen een boot moet voldoen. De klassevoorschriften zijn te downloaden van de Site van de IRSA (International Radio Sailing Association)
De belangrijkste voorschriften zijn:
· Lengte tussen 1275 en 1290 mm.
· Maximum masthoogte 2159 mm.
· Maximum zeiloppervlak 0,5161 m2.
· Kielvlak kan in slechts één positie worden bevestigd.
· Maximale diepte van de kiel 660 mm gemeten over de hele lengte van de boot vanaf het midden van de lijn waar de romp 100 mm breed is.

Wedstrijdzeilen met een M-klasser is ware sensatie! Het is een klasse waarin de strijd tot het uiterste wordt uitgevochten. In Nederland zijn nu ruim 200 zeilers die een M-klasse hebben, waarvan zo’n 50 actief wedstrijdzeilen over de diverse wedstrijden die worden georganiseerd. Per wedstrijd zijn zo’n 10 tot 15 zeilers aanwezig. Een groot deel van de zeilers komt uit de modelbouw en zeilt voor de fun, hoewel velen ook de sport hebben ontdekt in het radiozeilen. Anderen komen uit het bemande zeilen en zien het als een goede tactische training. Maar het gaat natuurlijk vooral om het plezier dat je beleeft aan deze fantastische hobby / sport! Het wedstrijdzeilen trekt steeds meer zeilers naar de waterkant. Het enige verschil met het “grote” zeilen is dat de schipper op de wal staat. De uitdaging als “beste stuurman” is dat je enige gevoel met je boot je ogen zijn. Inschatten van diepte en je boot “voelen” zijn vooral in het begin de grootste uitdaging…

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.